Lamsgehaktballetjes met Griekse salade en muntyoghurt

13183261_1166940100025421_684240262_n(1)

 

 Grillmethode: Directe gemiddelde warmte 175 – 230°

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Grilltijd: 4 – 6 minuten

 

Ingrediënten:

700 gram lamsgehakt // 3 fijngehakte knoflooktenen // 2 theelepels gemalen komijn // 1 theelepel grof zeezout // 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper // olijfolie // 4 – 6 naanbroodjes

 

Voor de salade:

4 eetlepels olijfolie // 2 eetlepels rode wijnazijn // 1 theelepel geraspte schil van 1 citroen // 2 fijn geperste knoflooktenen // 3 pruimtomaten, in blokjes van 1 cm // 1/2 gesnipperde rode ui // 5 eetlepels verkruimelde feta // 4 eetlepels fijngehakt bladpeterselie // 1/2 theelepel grof zeezout // 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper

 

Voor de muntyoghurt:

350 gram Griekse yoghurt // 2 eetlepels versgeperst citroensap // 4 eetlepels grof gehakte verse munt // 1/2 theelepel grof zeezout

 

  1. Meng voor de salade in een grote glazen schaal olie, azijn, citroenschil en knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en meng voorzichtig met de dressing.
  2. Meng in een middelgrote schaal de ingrediënten voor de gehaktballetjes met de handen door elkaar. Kneed het vlees niet te lang door, anders wordt het stijf. Maak van het mengsel ongeveer 24 gehaktballetjes. Steek steeds vier balletjes op een spiesje en bestrijk ze met een beetje olie.
  3. Bereid de barbecue voor op directe gemiddelde warmte en zet het verticaal systeemrek op het rooster.
  4. Meng in een schaaltje yoghurt, citroensap, munt en breng op smaak met zeezout.
  5. Plaats de spiesjes in het systeemrek en gril de gehaktballetjes 4 -6 minuten boven de directe gemiddelde tot hoge warmte met gesloten deksel tot ze van buiten bruin, maar van binnen nog iets rose zijn. Keer ze af en toe om. Verwarm de laatste 30 seconden de naanbroodjes boven directe warmte op de barbecue.